Istoric Goju Ryu

INTERNATIONAL KARATE-DO GOJUKAI ASSOCIATION

International Karate-do Gojukai Association (IKGA) s-a fondat în 1965 de catre Maestrul Gogen Yamaguchi, cel mai înalt în grad (Saiko Shihan) el fiindu-i si primul presedinte pâna în 20 Mai 1989 când a decedat. Instructiunile lui au fost oferite în aproximativ douazeci de tari. La moartea sa unul dintre fii sai, Maestrul Goshi Yamaguchi i-a urmat ca al doilea presedinte si cel mai înalt în grad Maestru al Asociatiei în Ianuarie 1990. Titlul onorific de Kensei (sfânt al Karate) a fost conferit lui lata Master Gogen Yamaguchi de catre Japan Karate-do Gojukai Association si tot de atunci s-a convenit sa fie numit Kaiso (fondatorul).

ISTORIC GOJU KAI YAMAGUCHI

Originea numelui Goju-Ryu

Cand Maestrul HIGAONNA s-a reintors definitiv in Okinawa, a incaput sa combine elementele de putere ale TE cu ceea ce a invatat in China. Rezultatul a fost o noua forma de Arte Martiale, denumita generic NAHA-TE, mai adaptata necesitatilor din tara sa.
In 1929, participand la o conferinta nationala de Arte Martiale, Maestrul HIGAONNA i-a cerut celui mai respectat  elev al sau Maestrul CHOJUN MIYAGI sa-l reprezinte. Maestrul MIYAGI era indisponibil de asemenea, asa incat la randul sau l-a desemnat pe unul dintre elevii sai, Mr. Shinsato.

Conferinta a fost inundata de maestri de la scoli cu nume inpresionante. Mr. Shinsato, totusi, nu a putut raspunde cand i s-a cerut un nume pentru stilul sau. Sa admita ca nu exista un nume clar pentru stilul sau ar fi stricat reputatia NAHA-TE si l-ar fi scazut la un nivel de amatori in ochii celorlalti maestrii. Neavand de ales, Mr. Shinsato a improvizat un nume impropriu si a denumit stilul Hanko-ryu (stilul "jumatate dur").

Cand Mr. Shinsato s-a intor la Maestrul MIYAGI, i-a spus despre numele ales ad-hoc. Maestrul, gasindu-l destul de potrivit, a citat un pasaj din poemele chinezesti: 'Cele opt poeme ala pumnilor':  "Totul in univers respira cu putere si cu blandete… si astfel Naha-te a luat numele de Goju-Ryu.

Goju se aplica similar in societate precum in Karate. Numai duritate sau numai blandete nu pot trata efectiv toate fluctuatiile care apar iun viata. A vorbi frumos este un mic exemplu. folosirea unui limbaj frumos poate indulci o transactie altminteri dura. In Karate, taria si blandetea se combina in tehnici de succes. La pregatirea pentru blocare trupul e moale si inspira. In atac sau la lovituri trupul devine tare si expira. Existenta ambelor stari tare si moale caracterizeaza stilul Goju-Ryu Karate.

 

Asociatia  |  IKGA Romania |  Activitati |  Contact |  Link-uri utile |  Galerie